PUHU JUNIORIT KÄYNNISTÄÄ FYYSISEN VALMENNUKSEN KOULUTUKSEN VANTAALLA

Kuva: Veikko Kähkönen

Kuva: Veikko Kähkönen

PuhuVanta.png

PuHu Juniorit käynnistää fyysisen valmennuksen koulutuksen. Kouluttajan toimii koripallon parissa meritoitunut Jussi Immonen, joka omaa vankan kokemuksen myös muista lajeista. Koulutukseen valikoitui 10 valmentajaa. Heistä kahdeksan ovat PuHu Junioreiden ja kaksi Klaukkalan NMKY:n valmentajaa. Koulutukseen kuuluu 10 lähipäivää, jolloin valmentajat kokoontuvat yhteen Jussi Immosen johdolla. Päivien aikana käydään läpi niin teoriaa kuin käytännön harjoittelua. Lähipäivien välissä kurssilaisille annetaan tehtäviä, jotka kohdistuvat jokaisen valmentajan päivittäisvalmennukseen, parantaen toimintaa välittömästi. Koulutus alkoi perjantaina 4.10.2019 ja jatkuu 15.5.2020 asti.

-          Koen että monessa seurassa juuri fyysiikkavalmennus on alue joka vaatii eniten kehittymistä. Tähän halusimme PuHu Junioreissa parannusta ja siksi otin yhteyttä Jussi Immoseen. Jussi on yksi parhaista osaajista tällä alueella, kenen kanssa olen saanut toimia. Jussi teki loistavaa työtä Helsinki Seagullsissa kehittäen monta junioripelaajaa miesten korisliiga tasolle. Oli hienoa että Jussilta löytyi aikaa ja mielenkiintoa lähteä mukaan kouluttamaan. Jokainen oppii häneltä varmasti paljon ja saa harjoitteita ja ideoita heti omaan päivittäisharjoitteluun, kertoo PuHu Junioreiden urheilutoimenjohtaja Mikko Larkas.

Koulutuksen kouluttajana toimiva Jussi Immonen omaa valtavan kokemuksen koripallon parissa toimimisesta. Hän on ollut mukana useammassa Korisliiga-joukkueessa sekä nuorten tasolla aina maajoukkueessa asti. Lisäksi kokemusta löytyy ulkomailta Itävallan liigasta, jossa hän ehti toimia sekä akatemiajoukkueen että Miesten pääsarjajoukkueen päävalmentajana. Lisäksi Jussilla on kokemusta laajasti muistakin lajeista, aina pyörätuoli rygbystä tenniksen akatemioihin.

Vastaavanlainen koulutus järjestettiin pienimuotoisesti Helsinkin Seagullsin ja HNMKY:n yhteistyön kautta kaudella 2017-2018. Silloin mukana oli vain muutama valmentaja. Nämä valmentajat toimivat nyt fysiikkavalmentajina HNMKY:n junioripuolella. Nyt järjestettävä koulutus on mittasuhteiltaan merkittävästi isompi. Silti tavoitteet ovat samat.

-          Koulutuksen tavoitteena on, että osallistuja ymmärtää seuran roolin urheilukasvattajana niin huipulle tähtääville kuin muillekin aktiivisille harrastajille, Jussi Immonen avaa ja jatkaa, Osallistujien on hyvä ymmärtää koripallon iso kuva ja kuinka urheilu antaa mahdollisuuden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja kehitykseen. Sen takia koripalloharjoittelun kokonaisvaltaisuus – harjoitteet, ravinto, lepo sekä valmennettavan kohtaaminen – ovat koulutuksen keskeisiä sisältöjä.

Jussi on innoissaan mukana kouluttamassa, mutta myös oppimassa itse kurssille osallistuvilta valmentajilta.

kahvakuula.jpg

-          Odotan koulutukselta uusien hyvien tyyppien tapaamista ja innostuksen herättämistä osallistujissa. Koulutuksessa ei pyritä tarjoamaan kaiken kattavia oikeita vastauksia, vaan luomaan seuran ja valmentajien välistä rakentavaa keskustelua oikeiden aiheiden ympärillä. Tämä lopulta parantaa jokapäiväistä harjoittelua, Jussi päättää.

Koulutukseen osallistuu kahdeksan valmentajaa PuHu Juniorit ry organisaatiosta. Osallistujat kattavat lähes kaikki ikäluokat. Koulutuksessa on mukana myös valmentaja PuHu Junioreiden Unified-joukkueesta. Yksi koulutukseen osallistuvista valmentajista on jo liikunnanohjaajan ja fysioterapeutin paperit omaava Pihla Nikkarinen. Hän on äärimmäisen innoissaan järjestettävästä koulutuksesta.

-          Kun kuulin PuHun järjestämästä koulutuksesta, halusin ehdottomasti mukaan! Kouluttaja Jussi Immonen on alansa huippuja, ja on hienoa päästä oppimaan häneltä. Mukana on monipuolinen joukko valmentajia, ja odotan jo innolla keskusteluja ja omaan korisarkeen sijoittuvia tehtäviä. Koulutuksista saa aina jotain uutta omaan tekemiseen. On kiva päästä pohtimaan aiheita yhdessä muiden juniorivalmentajien kanssa ja kehittämään sitä kautta meidän pelaajia.

Koulutus on tarkoitettu kaikille fyysisestä valmennuksesta kiinnostuneille valmentajille, eikä pohjakoulutuksen tarvitse olla alaan valmistava. Osallistumismahdollisuutta tarjottiin muutamalle muullekin seuralle PuHu Junioreiden lisäksi. Klaukkalan NMKY:sta tarttui mukaan kaksi osallistujaa. Yksi heistä on pitkän matkan koripallon parissa kulkenut Petri Parkkinen. ”Pete” on itse entinen nuorten maajoukkuetason pelaaja ja nykyään hän toimii 2009 syntyneiden poikien päävalmentajana.

-          Iso kiitos Pussihukille, he osuvat koulutuksessa napakymppiin. Juuri siihen osioon joka oman kokemukseni perusteella kaipaa junioriseuroissa kaikista eniten vahvistusta. Ei oikein tiedetä vaatimustasoa eikä ymmärretä riittävän hyvin kokonaisuutta; minkä verran tulisi tehdä ja missä vaiheessa.

-          Tavoitteenani on kehittyä valmentajana ja koen että isoin kehityskohtani on nimenomaan fyysinen valmennus. Odotan koulutukselta työkaluja arkeen, parempaa kokonaisuuden ymmärtämistä ja käsitystä siitä mitä missäkin vaiheessa pitäisi pystyä tekemään. Tavoitteena kaikilla pitää olla se, että pystyy palvelemaan pelaajia paremmin ja mahdollistamaan heidän maksimaalinen kehitys ja harjoittelu ilman loukkaantumisia.    

Loppuun Pete kiteyttää erinomaisesti sen miksi fyysisen valmennuksen osaaminen on hänen mielestään erittäin tärkeää.

-          Peli on muuttunut paljon, vauhti nopeutunut ja pelin asettamat vaatimukset kasvavat koko ajan. Laadukas fyysinen harjoittelu mahdollistaa laadukkaan lajiharjoittelun ja vaatimustason noston päivittäisessä harjoittelussa. Oikeiden asioiden oppinen jo nuorena madaltaa kynnystä koventaa harjoittelua siinä vaiheessa, kun sen aika on.

PuHu Juniorit toivottaa kaikille koulutukseen osallistuville valmentajille paljon tsemppiä tulevaan koitokseen. Oppi näkyy varmasti heti koripalloparketeilla parantuneena harjoitteluna ja sitä kautta peleissä.