PUHUN ONNISTUNUT VALMENTAJAKOULUTUSTAPAHTUMA KERÄSI KIITOSTA

parempiaharjoituksia.jpg

PuHu Junioreiden ”Parempia Harjoituksia” – koulutuksella suuri kysyntä

PuhuVanta.png

Kaudelle 2019-20 PuHu Junioreissa aletaan jalkauttamaan uutta pelaajastrategiaa – ”Mikrosta menestykseen”. Sen pohjalta järjestettiin nyt ensimmäinen koulutus, jonka teemana oli ”Parempia Harjoituksia”. Vaikka tapahtuma oli lähtökohtaisesti suunnattu seuran omille valmentajille, haluttiin se tarjota ilmaiseksi myös kaikille muille asiasta kiinnostuneille valmentajille yli seurarajojen. Koulutus keräsikin katsomoon noin 50 koripallovalmentajaa, useasta eri seurasta.

IMG_1950.jpeg

Koulutuksen kouluttajina toimivat PuHu Junioreiden pitkän linjan valmentajat Mikko Mantere sekä Markus Makkonen. Demoryhminä esiintyivät herrasmiesten omat joukkueet Pojat 2010 sekä Pojat 2006 valmentajineen. Molemmat ikäluokat kuuluvat omassa ikäryhmässään kansalliseen kärkikastiin.

Demoharjoitukset antoivat valmentajille virikkeitä harjoitteluun

Mikko Mantereen harjoitus koostui pitkälti taidon opettamisesta ja näiden tilanteiden viemisestä pelitilanteisiin. Erilaiset viimeistelymallit ja pienpelit antoivat varmasti jokaiselle paikalla olleelle ideoita selkäreppuun ja omaan päivittäisharjoitteluun.

Markus Makkonen puolestaan esitteli oman tapansa opettaa koripalloa pelaamisen kautta. Markuksen harjoitus oli loistava esimerkki siitä, miten koripallosalissa aika käytetään tehokkaasti hyödyksi. Jokainen osa harjoituksesta liittyi pelitapaan ja se pilkottiin viisaasti osiin, vieden harjoitellut asiat tämän jälkeen isompaan kokonaisuuteen.

Silmiinpistävää oli se, kuinka kilpailullista ja fokusoitunutta harjoittelu oli molemmissa ryhmissä. Harjoituksissa keskityttiin harjoitteluun, eikä katsomossa ollut suuri yleisökään haitannut poikien keskittymistä harjoitteluun. Tämä kertoo siitä, ettei harjoitusta oltu tehty demoa varten, vaan tämä on tapa jolla joukkueet tyypillisesti arjessa harjoittelevat.

Makkonen ja Mantere olivat molemmat tyytyväisiä koulutuksen antiin

Kouluttajat itse olivat erittäin tyytyväisiä koulutuksen antiin, yleisömäärään sekä keskusteluun, jota lajidemot herättivät.

” Ensinnäkin iso kiitos kaikille valmentajille ja PuHun staffille tilaisuudesta. huikeaa, että noin iso joukko valmentajia tuli paikalle ja keskustelu oli erittäin antoisaa”, kommentoi ensimmäisen demon vetanyt, pitkään valmennuksessa toiminut Mikko Mantere.

”Taito-oppiminen on hyvin mielenkiintoinen asia. Pelkkä teknisen suorituksen opettelu ei riitä, vaan pelaajan tulee oppia selviytymään hyvin nopeassa, dynaamisessa ja muuttuvassa ympäristössä. Tästä syystä pyrimme teknisen harjoittelun lisäksi tehostamaan oppimista erilaisilla ärsykkeillä, jolloin taitoharjoittelu muistuttaisi mahdollisimman paljon pelitilannetta.”, Mikko päättää.

Myös Markus Makkonen oli näkemäänsä ja kokemaansa tyytyväinen. Hän kommentoi koulutusta seuraavasti:

”Mielestäni molemmat demot olivat hyviä ja täydensivät toisiaan. Mikko ja hänen 2010 pojat esittivät monipuolisen taitoharjoituksen, josta jokaiselle varmasti jäi vietävää omiin harjoituksiin. Meidän ryhmää pyydettiin pitämään harjoitus, joka olisi tehokas ja jossa olisi paljon toimintaa. Halusimme näyttää meidän tapamme opettaa pelin kautta tilanteita ja taitoa. Myös apuvalmentajien roolittaminen ja käyttö toivottavasti näkyi katsomoon asti. Koko tapahtumasta jäi todella hyvä fiilis.”

Yleisö kommentoi positiiviseen sävyyn

Myös yleisöstä tapahtumaa kommentoitiin positiiviseen sävyyn. Vaikka keskiviikkoinen ilta oli pitkä, oli se myös antoisa ja jotain tarttui jokaiselle mukaan myös omaan päivittäisharjoitteluun.

PuHu Junioreista paikalla oli reilu 30 valmentajaa. Heistä Kalle Rissanen toimii usean joukkueen mukana ja on tehnyt PuHu:ssa pitkään erinomaista työtä. Kalle kertoi koulutuksen jälkeen tuntemuksiaan seuraavasti:

” Sain molemmista mallitreeneistä työkaluja suoraan omaan käyttööni. Kahden seuraavan ikäluokan valmentajana oli tärkeätä nähdä, miten Markus Makkonen rakensi hyökkäyspelikonseptia ja millä keinoin sai pelaajat oppimaan sen elementtejä ja toteuttamaan sitä. Mikko Mantereen harjoituksissa minua ilahdutti tapa, jolla hän rakensi oppimisympäristöjä, eli tilanteita, joissa joutui käyttämään opittavia tai jo opittuja mekaanisia taitoja ja myös tekemään valintoja niitten välillä.”

Koulutus järjestettiin tosiaan ilmaiseksi ja yli seurarajojen. Yksi paikalla olleista oli pitkään koripalloa valmentanut ja muutaman susijengin pelaajankin koulinut Kari Rantala. Hän kommentoi koulutusta näin:

”Vaikka olenkin tällainen vanhempi virkamies, niin minua silti kiinnostaa nähdä ja oppia uutta ja kehittyä amatöörivalmentajana. Markusta vastaan olen valmentanut tälläkin kaudella ja paljon hänen kanssaan keskustellut. Minua kiinnosti nähdä miten Markus joukkuettaan harjoittaa. Olin otettu siitä intensiteetistä ja kilpailullisuudesta mikä harjoituksiin saatiin luotua. Mikon taustan tiesin ja pidin harjoitusta erittäin mielenkiintoisena. Olen aiemmin itsekin teettänyt paljon tällaisia taitoharjoituksia (read and react, edun hyödyntäminen hyökkääjällä). Demo herätti ajattelemaan, että nykyisenkin joukkueeni kanssa pitäisi teettää lisää tämän tyyppisiä harjoituksia. Sain harjoituksesta myös uusia ideoita omaan harjoituspankkiin.”

Paikalla oli myös Alppila Basketin perustaja, juuri kirkon palkinnon nuorisotyöstä saanut Pablo Perez. Myös PuHu Juniorit haluaa onnitella Pabloa hienosta työstä nuorten eteen.

” Jäi tosi hyvää fiilis! Vaikka oli hyvin erilaiset treenit, niin kyllä niistä otin muutamia ideoita mukaani. Ehdottomasti suosittelisin näitä koulutuksia muillekin valmentajille.  On oikeasti upea juttu että teette tätä myös muille valmentajille, seuran ulkopuolelta.”, Pablo kertaa koulutuksen antia.

Kiitos koulutukseen osallistuneille valmentajille!

PuHu Juniorit kiittää kaikkia osallistuneita mielenkiinnosta tapahtumaa kohtaan. Palaute ja runsaslukuinen yleisö kertoo siitä, että tällaisille tapahtumille on suuri tilaus. PuHu aikoo jatkaa koulutuksien järjestämistä ja tiedottaa tulevista koulutuksista pikimmiten.

PuHu Junioritvalmennus